lauantai 18. helmikuuta 2012

Mercats municipals



Mercats Municipals ovat kauppahalleja, joita on ympäri kaupunkia. Palmassa suurimmat kauppahallit ovat Mercat de L'Olivar, Mercat de Santa Catalina ja Mercat de Pere Garau. Mercat de Pere Garau on lähinnä kotiani ja itseasiassa lähes kouluni vieressä. Se sijaitsee erittäin monikulttuurisella alueella ja ruuan lisäksi siellä myydään myös vaatteita ja muuta markkinatavaraa. Yleisesti ottaen kauppahalleissa myydään tuoretta kalaa, lihaa, mereneläviä, hedelmiä ja vihanneksia ja paljon muuta ruokaa. Osa kauppahalleista on auki joka arkipäivä aamusta klo 14 asti ja osa, kuten Pere Garau, kolmena päivänä viikossa.

Tämä postaus piti tehdä jo aikaisemmin, joten osa kuvista on otettu vähän ennen joulua.:)


Juu juu juustossa löytyy... :) (Mercat de L'Oliver)



Hedelmiä ja vihanneksia...


Sieniä...


Mandariineja...


Kauppahalleissa myydään paljon sellaista, mitä ei tavallisista supermarketeista löydä. Tosin Suomeen verrattuna tavallistenkin kauppojen liha- ja kalatiskien valikoima on varsin kattava. Lähes kaikissa kaupoissa myydään paljon erilaisia mereneläviä sekä tuoreena että pakasteena. Kauppahallien tarjonta on kuitenkin aivan omaa luokkaansa ja kalatiskejä kannattaa mennä kiertelemään heti aamusta, kun tuoretta tavaraa tuodaan suoraan mereltä. Kaloja on niin paljon erilaisia, etten vieläkään tiedä mikä on mitäkin. Osa kaloista näyttää melko mielenkiintoisilta... tiedä sitten miten niistä kokataan jotain.


Tuoretta kalaa. Kalatiskejä on metritolkulla suuressa hallissa. (Mercat de L'Oliver)

Mitäs tänään syötäisiin?


Rapuja ja muuta.

Mustekalaa

Espanjalaiset rakastavat lihaa ja liharuokiaan. En ole törmännyt yhteenkään kasvissyöjään ja muutenkin ihmisten tuntuu olevan vaikea käsittää, että kaikkien mielestä liha, kinkku ja makkarat eivät ole parasta herkkuruokaa mitä maa päällään kantaa. Yleisesti ottaen liha on täällä parempaa kuin Suomessa ja sitä on saatavilla paljon monipuolisemmin. Varsinkin kauppahalleissa on myynnissä varmaan kaikki mahdolliset eläinten osat ja sisäelimet. Naudan- ja sianlihan lisäksi täällä syödään melko paljon kanaa ja kaniinia (conejo). Kanaa ja lihaa ei myöskään myydä valmiissa marinadeissa kuten Suomessa.

Lihatiskin tarjontaa...

Ilmakuivattu kinkku on erittäin oleellinen osa Espanjalaista ruokapöytää. Kinkku on valmistettu suolaamalla ja kuivattamalla huoneenlämmössä. Espanjalaiset tekevät eron Jamón Ibéricon ja Jamón Serranon välille ja tuotteiden nimityksessä ollaan tarkkoja. Jamón Ibérico on laadukkainta ja kalleinta ja nimitykseen on oikeus vain tuotteella, joka on valmistettu vapaasti laiduntavasta iberiansiasta. Tästä iberiansiasta valmistetusta kinkusta käytetään joskus myös epävirallista nimitystä pata negra eli mustajalka. Jamón Serrano on huomattavasti yleisempää, mutta myöskin laadukasta. Näiden lisäksi on vielä muita erilaisia ilmakuivattuja kinkkuja, jotka eivät saa käyttää kumpaakaan edellämainittua nimeä. Meikäläisille tuttua kypsennettyä kinkkua kutsutaan nimellä Jamón York tai Jamón dulce (makea kinkku).


Jamón, jamón!


Mallorcalaista Sobrasada- makkaraa

Myös nakkeja ja makkaroita on vaikka miten paljon erilaisia. En ole niihin kovinkaan paljon perehtynyt, mutta tärkeimpinä mainittakoon nyt chorizo ja salchichón. Sobrasada taas on Mallorcalaista makkaraa, joka on täällä yksi tärkeimmistä perinteisistä ruuista. Sobrassada valmistetaan porsaanlihasta ja siihen lisätään paljon paprikaa ja muita mausteita makua ja väriä antamaan. Sobrasadaa valmistetaan usein myös kotitekoisesti, jolloin siihen käytetään koko päivä aamusta iltamyöhään.


Markkinatunnelmaa (Mercat de Pere Garau)

Mercat de Pere Garau

Vihanneksia...

Mercat de Pere Garau


2 kommenttia:

  1. Nam nam nam! Siellä tulee varmaan syötyä paljon terveellisemmin ja lisäaineettomammin kuin Suomessa, ja tavallaan vähän vahingossakin. Vai?

    VastaaPoista
  2. Noh, tota jaa-a...:D Täällä on kyllä paremmin kaikkea tuoretta saatavilla ja esim. hedelmät ja vihannekset on halvempia, mutta houkutuksiakin riittää... Esim. tapakset eivät ole mitään terveysruokaa. Ja kai sitä jokapuolella tulee syötyä vähän omien tottumusten mukaan. Välillä terveellisesti ja välillä vähemmän terveellisesti..:D Mut jenkkien kanssa on ollut tästä puhetta ja siellä on kuulemma oikeasti vaikeaa syödä terveellisesti kun kaikkea epäterveellistä on helpommin ja halvemmalla saatavilla. Suomi on tässä asiassa sit ehkä Espanjan ja jenkkilän välissä. Edullinen ja terveellinen ravintolaruoka on mahdoton yhtälö...

    VastaaPoista