maanantai 14. marraskuuta 2011

Paella!

Se vaan on niin herkullista!

Paella on kotoisin Valencian seudulta ja klassisen paellan tärkeimmät ainekset ovat oliiviöljy, riisi, sahrami sekä kana ja kaniini. Monet ovat sitä mieltä, että kala ja äyriäiset eivät kuulu paellaan, mutta esim. Andalusiassa ja monissa muissa paikoissa valmistetaan usein kala- ja äyriäispaellaa, paella marinera. Yleisimmin tarjotaan ns. sekapaellaa, paella mixta, jossa on monenlaisia raaka-aineita. Lihana voi ollaa kanaa, kania, porsasta sekä niiden lisäksi mereneläviä, kuten simpukoita ja katkarapuja. Paellaa syödään usein isommalla porukalla viikonloppuisin ja nimenomaan lounaaksi.

Paellaa Manacorissa

Sitten vaan kokeilemaan! Tässä tulee ohjeet:

Ainekset:
  • 2-4 broilerin koipi-reisipala / porsaan lihaa
  • 1 iso sipuli
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 1 vihreä paprika
  •  oliiviöljyä
  • 1/2 tlk tomaattimurskaa (tee itse tomaateista raastamalla)
  • 2 dl puuroutumatonta riisiä
  • 5 dl kanalientä 
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl sahramia
  • 100 g pakasteherneitä
  • simpukoita kuorineen
  • jättikatkarapuja (tuoreita tai pakastettuja)
  • mustekalarenkaita
  • persiljaa
  • sitruunalohkoja


1. Kuumenna öljy kasarissa (huom! tarpeeksi iso kasari ja öljyä niin, että koko pohja peittyy). Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää kana/liha ja paistele kypsäksi. Lisää pieneksi pilkottu vihreä paprika ja paista.

2. Raasta tomaatit mössöksi. Ota toinen paistinpannu ja ja kypsennä äyriäisiä muutaman minuutin ajan.

3. Lisää isoon kasariin riisi ja paistele öljyssä käännellen pari minuuttia. Lisää suola, pippuri ja sahrami. (Reilusti suolaa!) Lisää tomaattimössö ja kääntele hyvin. Lisää kasariin viini ja hämmentele, kunnes neste on haihtunut. Lisää myös kanaliemi, nosta hiukan lämpöä niin, että neste kiehuu.

4. Laita kansi päälle ja anna riisin hautua reilut 15 min. Lisää sitten äyriäiset ja kääntele hetken ajan. Maista, onko hyvää. Tarjoile sitruunalohkon kanssa.

Paella a´la Miriam & Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti