tiistai 27. joulukuuta 2011

So this is Christmas...

Vähän joulutunnelmia Espanjasta, vaikka olenkin jo lomailemassa Suomessa...

Espanjalaiset jouluperinteet eroavat melko paljon suomalaisista perinteistä ja eri alueilla on myös omia perinteitään. Joulunodotus alkaa marras-joulukuussa ja ensimmäinen merkki ovat kaupunkeihin sytytetyt näyttävät jouluvalot. Suurissa kaupungeissa jouluvaloja on kymmeniä kilometrejä eikä niistä näköjään tingitä taloudellisessa ahdingossakaan. Palmassa jouluvalot koristavat suurimpia katuja, historiallista keskustaa sekä tärkeimpiä julkisia rakennuksia. Sen verran on ajateltu ympäristöä ja kustannuksia, että käytössä on energiansäästölamput ja suurin osa valoista sammutetaan aina klo 22.

Paseig de Gràcia, Barcelona

Diagonal, Barcelona

Paseig des Born, Palma
Sindicat, Palma

Joulukuun alussa avautuvat myös ns. joulumarkkinat, joita on eri puolella kaupunkia. Barcelonassa suurimmat joulumarkkinat löytyvät katedraalin edustalta sekä Sagrada familian puistosta. Palmassa kojuja on pystytetty Plaça Espanyalle sekä Plaça Majorille. Markkinoilla myydään kaikenlaisia joulukoristeita, pieniä ukkeleita ja eläimiä joulukuvaelmaa varten, koruja, laukkuja, muita käsitöitä ja ties mitä muuta krääsää. Markkinoilla on kuitenkin jouluntunnelmaa ja etenkin iltaisin ihmiset tulevat kiertelemään kojuja.

Markkinatunnelmia, Plaça Major



Sagrada familian joulumarkkinat

Palloja...

Hattaraa!
Koulu loppui 22.12 ja alkaa loppiaisen jälkeen maanantaina 9.1. Oppilaat olivat harjoitelleet joululauluja  ja muuta musiikin tunneilla ja keskiviikkona pidettiin pienimuotoinen joulujuhla, johon myös vanhemmat olivat tervetulleita. Itse olin silloin jo lähtenyt kohti Barcelonaa, mutta näin onneksi maanantaina juhlan kenraaliharjoitukset. Espanjassa 22.12 on tärkeä päivä, sillä silloin arvotaan Lotería de Navidad, jossa on jaossa suuria voittoja ja voittaminen on todennäköisempää kuin lotossa. Arvat ja niiden ostaminen tuntui olevan todella tärkeää ja itsekin sitten ostin 20 euron hintaisen arvan... Arvatkaa voitinko.

Espanjassa lasten joulukalenterit eivät ole yleisiä kuten Suomessa ja aattoa enemmän lapset odottavat tammikuun kuudetta päivää, jolloin tulevat Los Reyes Magos eli itämaan tietäjät. Itämaan tietäjät ovat Espanjassa ikään kuin joulupukin vastine ja lapset kirjoittavat heille kirjeitä ennen joulua, kuten meillä kirjoitetaan joulupukille. Itämaan tietäjät kameleineen tulevat yöllä tuomaan lahjoja. Tietäjille ja heidän kameleilleen on tapana jättää ulos vähän ruokaa ja juomaa virkistykseksi pitkälle matkalle. Loppiaisena monissa kaupungeissa järjestetään näyttäviä kulkueita, jossa tietäjät ja muut heittävät lapsille karkkia jne. Itse en valitettavasti ole koskaan näitä kulkueita päässyt näkemään, mutta ne ovat asusteineen ja rakennelmineen kuulemma todella näyttäviä. Nykyään monissa perheissä vierailee myös joulupukki papa noel, joka tuo lahjat kuusen alle aattoyönä lasten nukkuessa. Kuulemma useimmissa perheissä varsinaiset lahjat saadaan 25. päivä ja itämaan tietäjät saattavat sitten tuoda jotakin pientä. Jouluaattona perheet kokoontuvat jouluaterialle ja perheestä riippuen aterialla nautitaan kalkkunaa, lammasta tai porsaanpaistia. Tyypillisiä jälkiruokia ovat turrón ja polvorones, joista kummastakaan en tykkää...

Caga Tios...

Hämärin jouluperinne kataloniassa on Caga Tió, jonka alkuperästä en ole kovin hyvin selvillä. Caga tió tai pelkkä tió on kahdella tai neljällä jalalla seisova halko, jolle on maalattu naama. Tió ilmestyy joulukuun alussa kotiin, mikäli lapset ovat olleet kilttejä. Tió peitellään viltillä ja sitä ruokitaan joka ilta, jotta se kakkaisi jouluna lahjoja. Jouluna sitä hakataan kepeillä ja samalla lauletaan laulua, jossa sen käsketään kakata lahjoja. Lopulta katsotaan viltin alle, jonne on ilmestynyt lahjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti